Ιωάννης Σακελλαρίου Υποσμηναγός


Ιωάννης Σακελλαρίου ΥποσμηναγόςΟ Ιωάννης Σακελλαρίου γεννήθηκε στα Βίλλια της Αττικής το 1915 και ήταν μοναχογιός. Πρώτος μαθητής στο σχολείο, πρώτος μαθητής και αρχηγός στην Σχολή Ικάρων. Είναι ο πρώτος αεροπόρος της Σχολής που εκπαιδεύεται στα καταδιωκτικά. Είναι ο πρώτος αεροπόρος που έδωσε το παρόν στον πόλεμο του 1940. Είναι ο πρώτος αεροπόρος που έπεσε μαχόμενος υπερασπίζοντας την πατρίδα. 

Οι φασίστες Ιταλοί βιάζονται να εισβάλουν στην Ελλάδα πριν συμπληρωθεί η Ελληνική επιστράτευση. Καταστρώνουν για τον σκοπό αυτό σχέδιο βίαιας επίθεσης με τις πεζικές, τις μηχανοκίνητες δυνάμεις τους, αλλά και με την αεροπορική τους υπεροπλία. 

Τετρακόσια αεροσκάφη ιταλικά προς εκατόν σαράντα ελληνικά. Τα αεροπλάνα των Ιταλών βομβαρδίζουν ανηλεώς πάνω από τις αμυντικές μας γραμμές. Η τιτανομαχία μαίνεται ανάμεσα στους πολλούς Ιταλούς και στους λίγους Έλληνες. Οι Έλληνες γνωρίζουν την τραγικότητα της κατάστασης και αγωνίζονται με την ψυχή ατσάλινη να ανακαταλάβουν την Γραμπάλα, και να αναχαιτίσουν τον εχθρό, να σωθεί η πατρίδα. Τα ιταλικά αεροπλάνα αγκομαχούν στην σκληρή πάλη με τους Έλληνες Ίκαρους που τους ρίχτηκαν σαν αετοί και υπερασπίζουν την φωλιά τους με άγριο μάτι και νύχια θανατερά.

Ο υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου κυνηγάει με πάθος ένα ακόμη ιταλικό αεροπλάνο και το ρίχνει συντρίμμια στην γη. Τότε μανιασμένο το σμήνος των Ιταλών κυκλώνει τον Έλληνα αετό. Δεν έχει όμως άλλα πυρομαχικά ο δικός μας. Μισή ώρα δίνει μάχη στους αιθέρες.

  Ιωάννης Σακελλαρίου Υποσμηναγός  Ιωάννης Σακελλαρίου Υποσμηναγός  Ιωάννης Σακελλαρίου Υποσμηναγός

Διώξατε μέχρι θανάτου, αντιλαλεί η διαταγή του προς το σμήνος που διοικούσε. Σε κλάσματα δευτερολέπτου αγκαλιάζεται με τον θάνατο. Δεν έχει πυρομαχικά. Έχει όμως το αεροπλάνο του. Ορμάει και πέφτει ακάθεκτος στο εχθρικό αεροπλάνο. Τ' άλλα τρέπονται σε φυγή μπροστά στο πήδημα του θανάτου. Ο Έλληνας υποσμηναγός, αγκαλιασμένος στην συντριβή με τον εχθρό, περνά στην αθανασία... 

Ιωάννης Σακελλαρίου Υποσμηναγός

«Το χρωστούσαμε στην Ελλάδα» είπε ο πατέρας του όταν το έμαθε σε δύο μέρες. «Δέχομαι συγχαρητήρια σαν Έλληνας και συλλυπητήρια σαν πατέρας».

Στον Γιάννη μου, τον Αεροπόρο:

''Από ψηλά στα Γιάννενα φωνή αγγέλου φτάνει,

Ετοίμασε, πατέρα μου, το δάφνινο στεφάνι

τις αδελφές μου φίλησε, της μάνας μου το χέρι

στάσου στη θέση μου πιστός σε κάθε θέλημα της

και πες της, υπερήφανη, πρώτη αυτή να ξέρει

ως άλλη μάνα, η Ελλάς, με κράτησε κοντά της.''

 

Ο πατέρας του Αριστοτέλης Σακελλαρίου